Vakolás

Vakolás kőművesA kőműves munkák közül a vakolás az egyik legigényesebb munka, mind az új házépítésnél, mind a lakásfelújításkor.
Vakolás Hívj! +36 20 344 5065
Árajánlatkérés

Kiváló minőségű vakolás az eredmény, aljzat előkészítéssel és pontos munkamódszerrel a belső falak vakolásakor.

Vakolás saját kezűleg

Vakolás árak

A kőműves szakma egyike, ahol kifizetődő, ha szakembert bíz meg a munkával. A tökéletes vakolathoz, tapasztalati úton szerzet ismeretekre és rutinra van szükség. Hogy mennyit fizet a fürdő vagy az egész családi ház munkákért, a vakolat mennyiségétől függ, hogy hány négyzetméter falfelületet kell levakolni. A vakolási árak négyzetméterenként i szabványosítása lehetővé teszi az árajánlatok egyszerű elkészítését. Vakolati áraink csak kiindulópontot ad, amíg a helyszíni felmérés meg nem történik, addig az aktuális munkára, mindössze egy becslés az árlista.  

Egy egyszerű vakolati munka egy új épület nyers téglafalán körülbelül nettó 2500Ft/nm kerül – míg a mennyezetvakolás nettó 3500Ft/nm kerül, régi épületekben még ennél is többe kerülhet, áfa és egyéb költségek nélkül. (2021) Budapesten a vakolti árak magasabbak, mint az ország más részein, de a különbség egyre kevesebb.

 Gépi Vakolást Vállalunk

Vakolás

A vakolás a belső és külső falak egyik utolsó szakasza a kőműves munkák közül. A vakolat felhordása oldalfalakra és a mennyezetre, rendkívül ügyes technikai eljárás, amelyet legjobb szakemberekre bízni. A munka végeredménye egy szép sima fal lesz, amely készen áll a glettelésre – festésre vagy tapétázásra. Bontás

Az otthon építés vagy lakásfelújítás során a vakolás elengedhetetlen kőműves munka, nemcsak esztétikai szempontból, hanem a védelem szempontjából is. A vakolatok megkezdése előtt jó tudni, hogy milyen típusú vakolatot kell felhordani és azt is, hogy milyen technológiai folyamatot kell alkalmazni a legjobb eredmény eléréséhez.

A vakolás abból áll, hogy a felületelőkészítés után több rétegben habarcsot hordunk fel az oldalfalakra és a mennyezetre, amit szakszerűen eldolgozunk. A vakolás nem korlátozódik csak a téglafalakra, hanem több felületet lehet vakolni: betont, ytong, szilikát, stb.

A felhordási technika és a vakolat vastagsága minden felület típushoz más és más. A házépítésnél a vakolás elengedhetetlen kőműves munka, mert fontos szerepet játszik, mind a védelem, mind a higiénia szempontjából. A vakolat felhordásával a falak, mennyezetek és egyéb építőelemek védve lesznek a belső párától és a külső éghajlat negatív hatásaitól. A vakolóhabarcs talán legfontosabb szerepe a különböző felületeken lévő egyenetlenségek kiegyenlítése. Így nagymértékben hozzájárul az építmények megjelenésének javításához, kismértékben javítja a hő és hangszigetelést.

Vakolás árak, mesterek

Milyen típusú vakolatok léteznek?


Agyagvakolat

Mészhabarcs – cementel javított mészhabarcs – cementhabarcs
Gipszvakolat
1. A vakolat típus felosztási helyük szerint:

 • belső vakolatok először a mennyezetre, majd a falakra, alulról felfelé kell felhordani a habarcsot.

 • külső vakolatok az alkalmazott habarcs erősebb minőségű lesz, mint a belső vakolat.
 1. A vakolat típus feldolgozási módjuk szerint :
 • durva vakolat, ahol nincs szükség tökéletesen sima felületre, kizárólag a fal védelmére és elsősorban pincékben és padlásterekben alkalmazzuk.

 • alap vakolat azok, amelyekben a látható felületet simítóval simítunk be. Mivel ez a legelterjedtebb, lakóépületekben, üzletekben, irodákban és kis helyiségekben használjuk.

 • simított vakolat az, amelyen, az alap vakolaton vékony simító réteg van, amelyet ezután egy speciális fém simítóval simítunk be

 • simított vakolat azok, amelyekben a cementhabarcs alapozó látható felületét speciálisan cementtejjel dolgozzuk fel és acél simítóval simítunk be. Fényes felületet kapunk, medencéknél és vizes helyiségekben használunk.

3.A vakolat típus felhordásuk módja szerint:
akolatok a habarcsot közvetlenül a vakoló felületre kell felhordani kézi eszközökkel, például fándli, kartecsni, simító, kanál, csapot léc stb. segítségével. A nedves vakolás gépesíthetők habarcsszivattyúkkal, vakológépekkel és injektorokkal.

 • száraz vakolatok a falfelületre vannak felszerelve, ragasztva, ezeket a vakolatokat nem alkalmazzuk magas páratartalomú helyiségekben.

4.A vakolat típusrendeltetési helyük szerint:

 • vízálló vakolat cementhabarccsal készített vakolatok felületének glettelésével, vagy a cementhabarcsba speciális anyagokat adunk, amelyek bizonyos fokú vízzáróságot kölcsönöznek a vakolatnak.

 • antacid vakolat ellenáll a vegyi anyagok hatásának, ezt a különleges tulajdonságot speciális anyagok segítségével érhető el.

 • Akusztikus vakolat célja, hogy elnyelje a hangokat az előadótermekben, a habarcsot porózus adalékanyaggal, például habkővel vagy őrölt salakanyaggal készítjük.

Gépi Vakolás

A vakolat

A vakolat egy remek anyag, amely szinte bármilyen felület bevakolására alkalmas. Alkalmazásával természetes megjelenést kölcsönöz a falaknak, eltünteti a szabálytalanságokat, repedéseket és egyéb esztétikai hibákat. Van egy alap grúz réteg, ami tapadást növeli a fal felület és a vakolat között. Aztán erre jön az alap vakolat a felületek nagyolásához és kiegyenlítéséhez, valamint a simító réteg a dekoratív megjelenéshez.

A falak vakolására – bevonására szolgáló anyag kiválasztásakor el kell döntenie, hogy mit szeretne: gipszkartont vagy vakolatot? A gipszkarton lapok, gyorsan felszerelhetőek vagy felragaszthatóak és jól elfedik a fal hibákat, de csak beltérben használhatóak. A vakolat beltérben és kültéri munkákhoz egyaránt alkalmas.

helyes vakolás kulcsa

Kézi vakolás

Ha kézi vakolásra van szüksége, akkor profi kőművest bízzon meg a vakolattal és az anyagkeveréssel, mert kis adagokban kell készíteni folyamatosan. Ez a megoldás nehéz nagy pontosságot és odafigyelést igényel. Nem egy gyors megoldás, ha nagy felületet vagy egész házat kell kivakolni, viszont a vakolat tapadása a falfelülethez biztos, hogy jó lesz. A vakolat kézi keverése nehéz minden alkalommal azonos konzisztenciát kell elérni, viszont könnyen tudjuk a malter minőségét befolyásolni, ha a vakolandó felület megkívánja. Például káváknál, spaletta részeknél erősebb (cementes) anyagot keverünk, ez a kézi vakolás előnye.
A leggyakoribb vakolatok a következők: mészhabarcs, cement-homok habarcs, gipszkeverékek.

Gépi vakolás

A gépi vakolással időt és energiát takarítunk meg a kőműves feladata könnyebbé segédé nem. A keverőgép tartállyal rendelkezik, amelyekbe vizet és száraz keveréket kell önteni. A hozzáadott anyagok arányait programozzuk, így a pompa végen homogén konzisztenciájú habarcsot kapunk. A gép speciális tartozékokkal van felszerelve, amelyek lehetővé teszik nagy felület minimális idő alatt történő vakolását.

Mészhabarcs vakolat

A mészhabarcsot elsősorban belső vakoláshoz használunk, ennek a keveréknek a fő előnyei a vakolás közbeni használat kényelme és gyorsasága, valamint környezetbarát anyag. A hátránya talán az alacsony szilárdság más anyagokhoz képest. Az anyag oltott mészből és folyami homokból áll 1: 4 arányban, cement hozzáadásával használjuk, evvel csökkentve jelentéktelen hátrányát.

Cement-homok habarcs

Belső és külső munkákhoz használjuk. Népszerű jó vele dolgozni ráadásul a többi vakolóanyaghoz képest olcsó. Igaz nehezebb felhordani a falfelületekre, de a bevonat sokkal erősebb, mint a mészvakolat, vagy mint a gipszhabarcs vakolat. Az anyag cementből és homokból áll 1: 4 arányban a plaszticitás érdekében oltott meszet vagy PVA ragasztót adnak hozzá kis mennyiségben. 

(A kész zsákos vakolatkeverékek lágyítószereket, keményedésgátlókat, vízvisszatartó és habzásgátló adalékokat tartalmaznak, drága nehéz vele dolgozni, ezért ritkán használjuk) A cement-homok habarcsok lehetővé teszik a felületi hibák gyors kiegyenlítését. 20 mm vastagság feletti vakolásnál horganyzott acélhálót (csirkeháló) ágyazunk be vagy üvegszövet hálót.

Vakolás,falazás

Családiház Vakolása

Vályog vakolatot a falazatokra,

Gipszvakolat

A gipszvakolatokat belső terekben használjuk. Gipszesz vakolás használatával egy sima fehér felületet kapunk. A gipszvakolat fő hátrányai a magas árak 20-35% -kal magasabbak a cementkeverékhez képest, 40-50% -kal több mint a mészhabarcs ár. Nedvességállósága nem jó, +5 ° C alatti hőmérsékleten nem lehet alkalmazni normálisan, szilárdsága gyenge és még sorolhatnám. A gipszvakolat előnyei: egyszerű felhasználhatóság, gyors kivitelezés, nagy repedésállóság, jó tapadás az alaphoz, a vastag rétegek egy rétegben való felhordása háló megerősítés nélkül, stb.

Gépi vakolás

Megjegyzés: Ha több rétegben vakol, hagyja minden réteget egyenletesen megszáradni, mielőtt felhordja a következőt. A száradás előrehaladását a fal színváltozásából láthatja: ahol még nedves, ott sötétebb a fal.

Egy tapasztalt vakoló kőműves általában kétszer gyorsabb, mint a kevésbé tapasztalt hobbi ezermester!

Vakolás saját kezűleg

A vakolás és egyéb kőműves szolgáltatások szakemberei vagyunk. Egy új belső vakolás vagy vakolatjavításra van szüksége?
Akkor Hívj! +36 20 344 5065

Kőműves árak Árajánlat kérés

Back to Top